středa 14. dubna 2021

Zmarlika kanadská

Koruna má volný, zaoblený růst. Listy jsou krátké, hnědozelené, později zelenají celé. Cercis canadensis ´Lavender Twist´.


Jedinečná kombinace půvabného, převislého růstu, zajímavé barvy listů a překrásných květů. Listy ve tvaru srdce jsou po celé vegetační období zbarvené od.

Původ má ve střední části Severní Ameriky. V ČR jsou nejčastěji pěstovány různé kultivary zmarliky kanadské, v menší míře i. Pochází z USA, kam ho rodiče Covey přivezli z cest. Od ní ho po mnoha letech koupil školkař, který ho dále začal množit. Už delší dobu mám zálusk na nepřehlédnutelný stromek zmarliku kanadskou, který je krásný v době květu i během sezóny díky poměrně. Rozšíření: Původní v Severní. Dobře se mu daří v sušší půdě.


Starý exemplář tohoto stromu roste v Arboretu Nový Dvůr u Opavy.

Jde dobře rozmnožovat semeny. Je velmi atraktivní svými nápadně růžovými květy,které v období dubna-května rozkvézají na krátkých stopkách přímo. Zmarlika Kanadská je odolnější než Jidášova. Fotogalerie k příspěvku Sicilské Agrigento, památka na seznamu Unesca.


Název fotografie: Agrigento, zmarlika kanadská. Růžové květy bohatě vyrůstají z kmene i větví ještě. Nebo něco podobného, aby bylo listem do žluta. Potřebuji, aby strom kontrastoval s tmavě. Je nejotužilejší zmarlikou s převislou, někdy deštníkovitou korunou.


U nás je mrazuvzdorný a poměrně. Vedle zmarliky Jidášovy u nás roste ještě zmarlika kanadská. Se zmarlikou kanadskou se v evropských zahradách nesetkáváme tak často, jako některé jiné druhy okrasných dřevin. Jedná se o výrazný okrasný strom. Díky tvaru a červené barvě listů odrůdy Forest. Vyšší keř nebo nízký stromek s krátkým kmenem, kulovitou korunou a rozložitými větvemi. Tento kultivar zmarliky kanadské je velice zajímavý sbírkový strom, který upoutá především převislou korunou a intenzivním vybarvením listů tmavě vinově.

V zahradách se nejvíce vyskytuje zmarlika kanadská, v BZ hl. Prahy v Troji je v Japonské zahradě zmarlika čínská. Fores Panci) – listy tvarem připomínají lípu a na podzim se krásně zbarvují. Je to výborná dřevina poskytující pyl i nektar. Sazenice jsou prostokořenné.


Kolkvície, tavolníkovec jeřábolistý a zmarlika kanadská – to jsou okrasné rostliny, které člověka nezaujmou svými květy, ale nápadně. V našich podmínkách se lépe daří podobnému druhu - zmarlika kanadská. Ta kvete už o několik týdnů dříve než zmarlika jidášova. Vykvétá chomáč- ky světle růžových květů ještě před narašením listů. V ar- boretu roste letitý exemplář, který nakvétá na.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky