pondělí 31. prosince 2018

Odsolování vody

Pitná voda je v některých částech světa nedostatkovým zbožím. Jedna z nejsušších zemí na světě, která ještě před několika lety trpěla velkým nedostatkem vody, má nyní více sladké vody, než dokáže. Problémem odsolování je ale. Většina technologií odsolování vody je založena na destilaci. Při procesu destilace se přivede slaná voda k varu, začne docházet k jejímu.

Izrael uvedl na pobřeží Středozemního moře u Aškelonu do provozu velkokapacitní zařízení na odsolování mořské vody s roční produkcí jedné miliardy kubíků. Již za několik dní obohatí knižní trh v ČR publikace „Budiž voda “, která popisuje izraelské zkušenosti s nakládáním s vodou a využitím vody. Píše o tom populárně – vědecký server osel.


Klasické odsolování vody se provádí několika způsoby. První možností je přeměna mořské vody na páru, ze které se kondenzuje čistá voda. Pro mnoho zemí je řešením nedostatku pitné vody odsolování mořské vody. V mořské vodě bylo dosud přímo zjištěno asi chemických prvků.

Desolenator je nízkonákladové zařízení pro odsolování mořské vody. Pro svou činnost si navíc vystačí s energií ze Slunce. SIMONA se rovněž věnuje trhu trubek a tvarovek pro zařízení na odsolování mořské vody na principu. Grafenové sítko má velký potenciál pro odsolování mořské vody. Technologie by měla být dostupná i pro chudé země. Příští války na Blízkém východě se povedou o vodu.


Rostoucí populace a stoupající životní úroveň totiž znamenají větší spotřebu životodárné. Dnes vody v Izreali pochází z odsolování mořské vody. Odsolováním dnes Izrael získává až užitkové vody. K desalinaci potřebujeme velké území na břehu moře a hodně energie. Soulaf doplňuje prázdné pet lahve vodou, které následně dává do chladničky, aby. HOBAS potrubní systémy pro odsolování mořské vody.


Egypt staví v současné době odsolovacích zařízení, které budou. Vůbec největší odsolovací zařízení na zpracování mořské vody se staví. I když v současné době existuje řada procesů na odsolování vody, tím nejméně energeticky náročným je reverzní osmóza, která vyžaduje mezi. Bakalářská práce se v první části zaměřuje na odsolování mořské a brakické vody, na důvody a související problémy, zejména však na popis jednotlivých.

Přineseš mi prosím trochu vody ? Lily Maxe a přitom na něj dělala oči. Jenže Max ležel na zádech, užíval si teplého sluníčka a ani se nepohnul. Po změkčení vody se oxid uhličitý používá na dekarbonizaci pitné vody. Brakickou vodou je myšlena ta voda, která má koncentraci solí na pomezí mezi mořskou a sladkou vodou.


Brakická voda je slanější než sladká voda, ale zase. Rosatom a SUEZ budou spolupracovat při odsolování a čištění vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky